De Vulkaan El Teide op Tenerife Bezoeken

De Mount Teide is niet alleen de hoogste vulkaan van de Canarische Eilanden, het is ook de hoogste berg op Spaans grondgebied. Jaarlijks wordt de vulkaan door zo’n 4 miljoen mensen bezocht en daarmee is het Parque Nacional del Teide één van de meest bezochte nationale parken van Europa. Wist je dat de naam Tenerife staat voor ‘witte berg’, een verwijzing naar de Teide.

Het hoogtepunt – letterlijk en figuurlijk – is een ritje op de kabelbaan. Je hebt er een prachtig uitzicht op de oceaan en met een beetje geluk zelfs op de naburige eilanden. Boek alvast je tickets online zo kan je zorgeloze naar de top van El Teide (en eventueel naar het planetarium).

Tours & Tickets El Teide op Tenerife bezoeken

Wil je graag de vulkaan El Teide bezoekenKoop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij om met de kabellift naar de top te gaan.
Je kan ook tickets voor het sterren observatorium boeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

De vulkaan El Teide

El Teide of Pico del Teide is de grootste vulkaan van het eiland Tenerife, een van de Canarische Eilanden.

Het hoogste punt van Spanje

Met zijn 3718 meter boven zeeniveau en 7000 meter boven de zeebodem is het de hoogste berg van Spanje. In hoogte vanaf de zeebodem is de Teide de derde vulkaan van de wereld, na de Mauna Kea en Mauna Loa op Hawaï. Deze vulkaan wordt als slapend beschouwd, maar nieuwe erupties worden niet uitgesloten.

Geschiedenis en wetenschap

De Teide is een jonge vulkaan in de oude caldera van Las Cañadas. 150.000 jaar geleden leidde een grote eruptie tot de vorming van een caldera in Las Cañadas met een afmeting van 16 km in de oost-westrichting en 9 km in de noord-zuidrichting. Sindsdien werden de stratovulkanen Teide – Pico Viejo in de noordelijke helft van de caldera gevormd, wat nog steeds voortduurt. Een caldera met een jonge vulkaan wordt een Sommavulkaan genoemd.

El Teide is een van de 16 Decade Volcanoes die zijn aangewezen door de IAVCEI in verband met hun geschiedenis van grote uitbarstingen en de nabijgelegen bewoonde gebieden.

De berg en de schone lucht biedt een goede mogelijkheid voor astronomisch onderzoek. Het Observatorio del Teide valt onder het Instituto de Astrofísica de Canarias. Diverse universiteiten hebben telescopen en andere onderzoeksmaterieel op de berg geplaatst.

Nationaal park

De vulkaan en het omringende gebied meet 18.900 hectare en wordt het Parque Nacional del Teide genoemd. De laatste uitbarsting in het park werd geregistreerd in 1909 bij El Chinyero (ten noordoosten van de piek). Het park ligt gemiddeld op circa 2000 meter boven de zeespiegel. Vanwege de lage hoeveelheid neerslag en de sterk wisselende temperaturen is nauwelijks sprake geweest van bewoning. Sinds 2007 is dit gebied opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In 2016 werd hij bezocht door 4.079.823 bezoekers en toeristen het bereiken van een recordhoogte. Het is ook het meest bezochte nationaal park in Spanje, in Europa, en momenteel negende in de wereld.

Het park is met de auto goed te bereiken. Door het park loopt de autoweg TF-21 die langs diverse uitzichtpunten en wandelroutes voert. Bij de ingang van het park aan de oostkant ligt het bezoekerscentrum El Portillo. Hier is een kleine tentoonstelling over het park en een botanische tuin met lokale plantensoorten. Een kabelbaan, de Teleférico, brengt de bezoeker naar het platform La Rambleta op 3555 meter hoogte, vlak onder de top van de Teide. Voor het verder beklimmen van de top is toestemming vereist. Op een heldere dag is het mogelijk om vanaf het hoogst toegankelijke punt alle zeven Canarische Eilanden te aanschouwen.

Het bezoekerscentrum

Waar ligt het bezoekerscentrum

El Teide ligt in het Parque Nacional del Teide. Je kan er niet alleen de vulkaan bezoeken, maar ook verschillende bezienswaardigheden rondom de berg. Zo vind je bij de ingang van het nationale park bij El Portillo aan de oostkant het Centro de Visitantes. Dit bezoekerscentrum ligt op ongeveer 300 meter van de weg naar Puerto de la Cruz en La Laguna.

De start van je bezoek

Het is de perfecte plek om je bezoek aan het gebied te beginnen, want je kan er heel wat bijleren over het ontstaan van de vulkaan. Je kan er ook beelden bekijken van de meest recente uitbarsting in 1909. Bij het bezoekerscentrum vertrekken bovendien enkele wandelpaden door de omgeving. Je leert er meer over het vulkanische gesteente en over de fauna en flora in het park.

De rotsformaties

Roques de García

Onderaan de vulkaan dichtbij het bezoekerscentrum vind je de Roques de García. Dit zijn bijzondere rotsformaties die gevormd werden door verschillende vulkaanuitbarstingen en de erosie van magmastromen. Als je de Roques de García bezoekt, moet je ook zeker naar het uitkijkpunt gaan. Je hebt er een prachtig uitzicht over de zwarte lavavlakte Llano de Ucanca en de grote rots La Catedral.

De Roque Cinchado

De bekendste rots van het park is zonder twijfel de Roque Cinchado. De rots word ook wel de “vinger van God” of de “versteende boom” genoemd. Vroeger stond de Roque Cinchado zelfs op de Spaanse bankbiljetten.

Nature 347602 1920

De top van de vulkaan bezoeken

Met de auto naar de vulkaan

Je kan de vulkaan El Teide op Tenerife zelf oprijden met de auto. Dat is ongevaarlijk, want de weg is erg breed en er zijn vangrails voorzien op de plekken waar dat nodig zou kunnen zijn. Na de bochtrijke tocht naar boven kom je uiteindelijk aan in het nationale park. Je kan de weg er gewoon vervolgen tot je op een hoogte van 2300 meter de auto kan parkeren bij de kabellift Teleférico.

Met de kabellift naar de top

Met de kabellift ga je vervolgens naar het La Rambleta platform op 3550 meter hoogte. Sportievelingen kunnen ook naar het platform wandelen vanaf de parkeerplaats, maar die wandeling is stevig en duurt lang.

Eenmaal boven kan je 3 verschillende wandelpaden volgen die goed uitgetekend zijn:

  • Het pad naar links gaat naar het uitkijkpunt Pico Viejo, vanwaar je de oude piek van de vulkaan kan bekijken. Die piek ligt een stuk lager op 3135 meter hoogte.
  • Een tweede pad brengt je naar het uitkijkpunt la Fortaleza rechts van de kabellift, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het noorden van Tenerife en bij goed weer kan je zelfs andere Canarische eilanden zien liggen.
  • Het derde pad volgt de Sendero Telesforo Bravo naar de krater van de vulkaan op 3718 meter hoogte. Dit pad is echter enkel te betreden met een speciale toestemming die je vooraf moet aanvragen.
Cableway masts 375807 1920

Het observatorium op de Teide

Het grootste zonne-observatorium ter wereld

Op de vulkaan vind je op 2390 meter hoogte ook het Observatorio del Teide bij Izaña. Deze sterrenwacht werd gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw. Men koos toen voor die locatie omdat de omstandigheden er perfect zijn voor astronomisch onderzoek. De vulkaan ligt op een grote hoogte, de lucht is er schoon en er is weinig lichtvervuiling. Het is bovendien het grootste zonne-observatorium ter wereld!

5.2. Het observatorium bezoeken

Het observatorium is tussen april en december te bezoeken met een gids. Er worden tours in het Engels, Spaans en Duits georganiseerd. Op vrijdag en zaterdag is het observatorium gesloten.

  • Tours in het Engels worden op maandagen en donderdagen om 15:00 gehouden en op dinsdagen en woensdagen om 12:00.
  • Tours in het Spaans vertrekken op maandagen om 12:00, op woensdagen om 15:00 en op zondagen om 11:00.
  • Tours in het Duits vertrekken op dinsdagen om 15:00, op donderdagen om 12:00 en op zondagen om 13:30.

Je kan vooraf online tickets kopen voor een begeleid bezoek aan het observatorium. De tour duurt anderhalf uur. Je leert er meer over het centrum en je kan er door een telescoop naar zonnevlammen kijken. Zeker een aanrader!

Er wordt ook een uitgebreidere tour georganiseerd van ongeveer 8 uur waarbij je een lange rondleiding krijgt en de sterren kan bekijken.
Wil je een bezoek aan de top van de Teide combineren met een bezoek aan het observatorium? Je kan ook combitickets kopen waarbij je de vulkaan El Teide + de sterrenwacht bezoekt.

15297182460 98d96f6db4 k

Tickets

De Kabelbaan

Om de vulkaan El Teide op Tenerife te beklimmen heb je in principe geen ticket nodig, maarom de kabellift te nemen moet je wel een ticket kopen. Als je de top van de vulkaan wil bezoeken, kan je vooraf makkelijk online tickets voor de kabellift kopen.

Tours & jeepsafari’s op de Teide

Je kan ook meegaan met een begeleide tour naar El Teide. Je gaat dan met een gids naar de krater op de top van de vulkaan. Ook de toegang tot de top zit al inbegrepen in je ticket.

Er zijn ook speciale nachttours waarbij je na een diner de Teide opgaat om sterren te kijken (boek hier je ticket) onder begeleiding van een gespecialiseerde gids. De tour wordt gehouden in het Spaans, Engels en Duits en duurt ongeveer acht uur. De perfecte uitstap voor wie de Melkweg wil bewonderen!

De krater op de top bezoeken

Om de laatste 200 meter naar de krater op de top van de Pico del Teide te beklimmen moet je je paspoort meenemen en je moet een speciale toelating hebben. Je moet die toelating online aanvragen en daarna gaan ophalen bij het Oficina del Parque Nacional in de hoofdstad Santa Cruz. Er worden slechts 200 toelatingen per dag uitgegeven en de vraag is groot waardoor je in veel gevallen al meer dan 3 maanden op voorhand de aanvraag in moet dienen. Je krijgt ook een tijdsstip opgelegd waarop je de naar de top mag wandelen.

Om al die moeite te besparen, raden we je aan om een tour naar de top van de vulkaan te boeken.

Hoe vermijd ik de wachtrijen?

De wachtrij voor de kabellift kan soms oplopen, maar laat dat je niet afschrikken. Het uitzicht van bovenop de vulkaan is niet te missen. We raden je aan om de kabelbaan voor 10:00 of na 13:00 te nemen en om je tickets voor de kabelbaan vooraf online te kopen. Je kan online een voorrangsticket kopen. Zo kan je de wachtrijen zo overslaan en meteen de kabellift opgaan.

Similar Posts